Comenius – návšteva partnerských škôl v ZŠ s MŠ Jána Smreka

 

Comenius – návšteva partnerských škôl v ZŠ s MŠ Jána Smreka

 

Projekt Comenius - školské partnerstvá funguje v našej škole už druhý rok. Po návšteve Nórska a Poľska sme sa dočkali návštevníkov aj my. V pondelok 13. októbra 2014 v podvečerných hodinách pricestovali do Trenčína žiaci a učitelia z Poľska a Českej republiky, ktorých nasledovali aj učitelia z Nórska. Ubytovali sa v Trenčíne na Sihoti, kde strávili tri či štyri noci.                                                             

V utorok 14. októbra prišli autobusom do Melčíc-Lieskového a v dopoludňajších hodinách si so sprievodcami – žiakmi našej školy – prezreli priestory dolnej a hodnej budovy, jedálne, materskej školy a poprechádzali sa po areáli školy. Neskôr sa všetci dobre zabávali v telocvični, kde pre nich naši žiaci pripravili zaujímavé aktivity. Najskôr sa zahrali pohybovú hru molekuly, potom v skupinách hľadali slová v anglickom jazyku a v národných jazykoch návštevníkov a nakoniec maľovali totemy mieru, ktoré dodnes zdobia chodbu hornej budovy. Učitelia sa zúčastnili rokovania o ďalších krokoch projektu. Česi priviezli aj mierový obraz, ktorého časti maľovali žiaci v jednotlivých krajinách. V mesiaci november zostal obraz v našej škole a môžete si ho prezrieť vo vstupnej hale hodnej budovy.  Popoludní sa žiaci a učitelia z partnerských krajín vybrali na Trenčiansky hrad, z ktorého obdivovali najmä výhľad, a potom sa prešli Mierovým námestím. Večer všetkých čakal neopakovateľný program v KD v Kochanovciach v podaní folklórneho súboru Trenčan, kde si mohli žiaci i učitelia vyskúšať pár tanečných krokov. Niektoré žiačky našej školy sa vyobliekali do krojov a tým všetkých zaujali.                                                                                                                                                                                                                            

 V stredu  sme pripravili, aj pre 43 žiakov našej školy, exkurziu do Bojníc a Martina, kde sme navštívili krásny Bojnický zámok a Múzeum slovenskej dediny pri Martine. Po vyčerpávajúcom dni  čakal všetkých  zaslúžený oddych, aby zregenerovali sily a pripravili sa na posledný návštevný deň.                                                                                              

Posledný deň návštevy sa niesol (tak trochu) v duchu Vianoc, pretože prebiehali prezentácie vianočných ozdôb a darčekov. Veľký záujem vzbudil náš novinový anjelik.  Žiaci a učitelia si ich môžu pripraviť na vianočné trhy, ktoré má každá škola usporiadať v decembri a vyzbierať tak peniaze pre niekoho, kto ich bude potrebovať. Učitelia sa opäť venovali plánovaným aktivitám a načrtli aj návštevu v Českej republike, ktorá je pripravovaná na budúci kalendárny rok, kde sa projekt uzavrie a spíše sa záverečná správa pre národné agentúry všetkých partnerských krajín. Potom sme využili čas na oficiálne rozlúčenie sa s učiteľmi a žiakmi Česka, Poľska a Nórska. Štvrtkové popoludnie návštevníci venovali nakupovaniu suvenírov v centre mesta a v OC Laugarício. Večer sa všetci ešte raz rozlúčili na diskotéke, ktorej sa už učitelia z Nórska nezúčastnili, ponáhľali sa do Viedne na letisko.   

 

A čo dodať nakoniec? Sme radi, že sa žiakom a učiteľom z partnerských krajín u nás páčilo a dúfame, že sa čoskoro uvidíme. Keď nie osobne, tak aspoň prostredníctvom videokonferencie, ktorá je plánovaná už tento mesiac.

 

 

 

Vydané dňa: 5. novembra 2014 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové