Daj Boh šťastia tomu domu........

 

Daj Boh šťastia tomu domu........

 

      Týmito nádhernými slovami slovenskej koledy sme sa snažili potešiť rodičov, starých rodičov, ako aj širšiu verejnosť naším vianočným programom. Čas radostný, čas vianočný. Veríme, že sme ním prispeli k spríjemneniu adventného obdobia a aspoň na chvíľu ste sa spolu s nami „školákmi“ zastavili v dnešnom uponáhľanom čase.

O pár dní uplynie ďalší rok. Mnohí z nás sa možno zamyslia, aký bol tento končiaci. A ako sme ho zvládli my, spoza školských lavíc?

 Podarilo sa nám úspešne ukončiť projekt Premena tradičnej školy na modernú – Učme sa s radosťou. Získali sme množstvo didaktického materiálu (nástenné tabule, knižný materiál, rôzne didaktické pomôcky na jazyky, geografiu, fyziku či matematiku), vybavili sme novú počítačovú učebňu IKT technikou ako aj 4 triedy, v ktorých máme nainštalované interaktívne tabule a vizualizéry. Učitelia sa snažia meniť tradičné spôsoby výučby, rozvíjať čitateľskú gramotnosť a kritické myslenie.

 Pokračovali sme v medzinárodnom projekte Školské partnerstvá - Comenius. Na projekte sa spolupodieľame s krajinami Česko, Nórsko a Poľsko. Žiaci majú možnosť v anglickom jazyku zapájať sa do aktivít, v ktorých rozvíjajú pocit spolupatričnosti, vzájomnej tolerancie pod názvom A Hero in Each of Us – Towards a Better World by Small Deeds. Projekt sa týka hrdinských skutkov každodenných dní. V máji sme spolu so žiakmi navštívili Poľsko a v septembri sme privítali zástupcov partnerských krajín u nás na Slovensku. Touto cestou chceme úprimne poďakovať p. starostke  Ivanoviec Bc. Márii Hládekovej za sponzorský dar pre učiteľov z partnerských krajín a p. starostovi Adamovských Kochanoviec Ing. Michalovi Križanovi za bezplatné poskytnutie priestorov Kultúrneho domu. Zároveň ďakujeme všetkým učiteľom, nepedagogickým zamestnancom, ktorí v nemalej miere prispeli k veľmi vydarenému priebehu stretnutia a samozrejme všetkým žiakom, žiackemu parlamentu a rodičom, ktorí prispeli dobrotami na priateľské posedenie.

  Naša škola bola vybraná do projektu NÚCEM -  Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania. Ide o moderný spôsob testovania žiakov. Zároveň máme možnosť zmapovať klímu školy, motiváciu  žiakov k učeniu, pridanú hodnotu vo vedomostiach a zručnostiach žiakov a tried. V posledných dňoch si mali možnosť naši žiaci vyskúšať e-Testovanie a zistiť tak úroveň vedomostí z matematiky.

V rámci projektov Digipédia – Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva sme získali ďalšiu techniku do základnej aj materskej školy (2 interaktívne tabule s príslušenstvom pre MŠ aj ZŠ; 20 tabletov pre ZŠ). Cieľom projektu je vybudovanie vytvorenie funkčného elektronického vzdelávacieho systému, zriadenie digitálnych tried, vyškolenie zamestnancov.

 Ďalšiu techniku sme získali z projektu Moderné vzdelávanie – Digitálne vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť a z Národného projektu  - Aktivizujúce metódy vo výchove.

Pokračovali sme v projekte e-Twinning, v ktorom naši žiaci spolupracujú s medzinárodnými školami na menších úlohách a vymieňajú si svoje skúsenosti a poznatky a zároveň spoznávajú jednotlivé krajiny ako Taliansko, Turecko, Portugalsko, Poľsko.

 Počas školského roka sme sa pokračovali v projekte Škola priateľská deťom. Naši žiaci pod vedením pani učiteľky Maršálkovej a v spolupráci so školským parlamentom organizovali rôzne charitatívne aktivity organizácie UNICEF– Žltý narcis, Biela pastelka, Modrý gombík. Na konci školského roku nám bol udelený hrdý titul Škola priateľská deťom.

 Naši učitelia naozaj nezaháľali. Snažili sme sa nielen školu zabezpečiť rozmanitou didaktickou technikou a didaktickými pomôckami, ale aj pripravovať žiakov na rôzne súťaže či olympiády. Mnohé z nich sme zavŕšili úspešne. Najvýraznejšie úspechy sme zaznamenali v biológii, dejepise, geografii, ale aj v recitačných a speváckych súťažiach. Naši žiaci nezaostávali ani v súťažiach zameraných na tvorivosť ako napr. Píšeš, píšem, píšeme, výtvarných súťažiach a v technickej olympiáde, ktorej sme sa zúčastnili aj tento školský rok.

 Ani najmenší školáci sa nedali zahanbiť. Deti z materskej školy pravidelne spolu s pani učiteľkami pripravovali aktivity pre rodičov, starých rodičov – napríklad Básničky z maminej poličky, Tekvičkový večierok, Posedenie so starkými, Voňavé Vianoce a podobne. V tomto období sa usilovne pripravujú pre vstup do školy, učia sa vystupovať na verejnosti a rozvíjajú si v spolupráci s pani učiteľkami a rodičmi potrebné kompetencie.

 To ako sme sa venovali žiakom a deťom nielen v čase vyučovania, ale aj v popoludňajších aktivitách máte možnosť zistiť z našej web stránky. Tých aktivít bolo naozaj veľa a každý, kto chcel mohol a môže si vybrať či bude rozvíjať svoj talent  v športovej, umeleckej, alebo vzdelávacej oblasti. Zúčastňovali sme sa a pripravovali sme mnohé aktivity, ktoré obohacovali poznanie, telesnú zdatnosť, vzťah k umeniu našich detí a žiakov. Do konca školského roka je pred nami ešte veľa úloh. Čaká nás zápis detí do 1. ročníka, do materskej školy, Testovanie 9, lyžiarsky, plavecký výcvik a všetky tradičné, ale i nové aktivity.

Chceme poďakovať všetkým rodičom, dobrodincom, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli materiálne rôznymi sponzorskými darmi, alebo aktívnou pomocou pri zabezpečovaní školských a triednych aktivít. Ďakujeme Rodičovskému združeniu pri Základnej škole v Melčiciach-Lieskovom ako aj Rodičovskému združeniu materskej školy pri zabezpečovaní a nákupe pomôcok, usporadúvaní školských akcií a pod.

Vianočné sviatky sú časom radosti, zázrakov a prianí. Čo si zaželať? Radi by sme pod stromčekom privítali viac žiakov, ktorí by sa chceli vzdelávať, ktorým nie sú ľahostajné vedomosti. Veríme, že mnohí naši žiaci prehodnotia svoj postoj k učeniu, aby mohli samostatne a spokojne napredovať vo svojom budúcom živote. No nielen vzdelanie je dôležité. Ďalším naším prianím je v spolupráci s rodičmi vychovať našich žiakov  tak, aby sme vždy a všade mohli byť na nich hrdí. Aby boli jedineční, ale zároveň k sebe navzájom ľudskí.

 V mene všetkých detí, žiakov i zamestnancov Vám prajeme veľa zdravia, spokojnosti, pohody a Božieho požehnania. Nech sú nastávajúce, nielen vianočné dni, naplnené pokojom, toleranciou a láskou človeka k človeku.

                                                                    Mgr. Katarína Remencová

 

Vydané dňa: 19. decembra 2014 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové