Svetový deň vody 2015

 

Svetový deň vody 2015

 

Bez vody sa nedá žiť, bez vody by nebol život na Zemi. Preto si určite zaslúži svoj svetový deň, ktorý si pripomíname 22. marca. 

 

V našom okolí však existuje nespočetné množstvo jej variantov. Aký je teda rozdiel medzi vodou balenou vo fľašiach a tou, čo tečie z kohútika? Môže sa voda pokaziť a je naozaj ľadová voda taká nebezpečná? Noviny Fajn vám prinášajú odpovede na otázky o tejto priezračnej tekutine.

 

Aká je najlepšia teplota vody na pitie?

 

Najzdravšie je piť vodu, ktorá má teplotou ľudského tela, teda približne 36,5 C. Tá však nie je príliš chutná. Skúste preto vodu izbovej teploty.

 

Môže sa voda vo fľaši po otvorení pokaziť?

 

Chemicky neupravená voda sa môže pokaziť. Treba preto dodržiavať základné hygienické pravidlá:

 

-nepiť z fľaše, ale z pohára,

 

-otvorenú fľašu s vodou uchovávať v chladničke,

 

-vodu nevystavovať slnečnému žiareniu.

 

Je ľadová voda pre organizmus nebezpečná?

 

Voda s ľadom je pre ľudí nevhodná. Najmä pri jedení, kedy spomaľuje tráviaci proces. U citlivých ľudí môže vyvolať dokonca kŕče.

 

Koľko vody treba vypiť za deň?

 

Minimálne množstvo vypitej vody na deň je pre ženy 1,6 l a pre mužov 2 l. V čase horúčav sa však toto množstvo zvyšuje. S vodou to však neprežeňte. Nadbytočné pitie vody vyplavuje z tela užitočné látky a zaťažuje obličky.

 

Aký je rozdiel medzi pramenitou a pitnou vodu z kohútika?

 

Pramenitá voda vo fľašiach sa prísne sleduje a musí spĺňať zákonom stanovené podmienky. Pochádza výlučne z chránených podzemných zdrojov a jej mikrobiologická čistota je teda zaručene prírodná. "Naopak, voda z kohútika je upravená chlórom. O jej presnom zložení nemáme tušenie. Slovenská voda je však známa svojou vysokou kvalitou.

 

 

 

V našej škole sme oslavovali Svetový deň vody o deň neskôr. V pondelok 23. 3. 2015, ráno pred vyučovaním, sme každému učiteľovi a žiakovi dali pohár s vodou z vodovodu.

 

Vydané dňa: 10. apríla 2015 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové